Su ürünleri avcılığındaki sınırlama ve kurallar yeniden düzenlendi

Bakanlığın “6/1 Numaralı Ticari Hedefli Su Eserleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ”i ve “6/2 Numaralı Amatör Emelli Su Eserleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ”i Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bakanlıktan edinilen bilgiye nazaran, bildirilerle, 1 Eylül 2024-31 Ağustos 2028 periyodunu kapsayacak formda su eserleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için avcılığa ait yükümlülük, sınırlama ve kurallar düzenlendi.

Bu kapsamda, hamsi, mavi yüzgeçli orkinos, deniz patlıcanı, beyaz kum midyesi, yılan balığı, tıbbi sülük ve inci kefali olmak üzere 7 çeşide ait toplam avlanabilir ölçüler belirlendi.

Ziraî Üretim Planlaması uygulamasıyla bildirim kararları uyumlu hale getirildi. Kimi alanlar su eserleri avcılığına kapatılırken, alamana (voli) ağları ile uzatma ağlarına, derinlik ve göz açıklığı düzenlemesi getirildi.

BAZI ENDEMİK SU ESERLERİ MUHAFAZA ALTINA ALINDI

Ayrıyeten, leopar sazanı ve Batman bantlı çöpçü balığı üzere biyoçeşitlilik açısından değerli endemik su eserleri tiplerinin avcılığı da büsbütün yasaklanarak, bu cinsler muhafaza altına alındı.

Kimi su eserleri cinslerinin avcılığına da minimum avlanılabilir uzunluk uzunluğu getirilirken, birtakım çeşitlerde uzunluk uzunlukları yine düzenlendi.

Bildirimlerle, amatör emelli su eserleri avcılığına birtakım yeni uygulamalar getirildi. Ticari avcılıkta muhafaza altında olan çeşitlerin amatör kapsamdaki avcılığı da yasaklandı.

Balıkçılık üretiminin yüzde 60’ını oluşturan hamsi, birinci etapta üretim planlaması kapsamına alındı. Sürecin tamamlayıcı ögesi olarak hamsinin toplam avlanabilir ölçüsü 400 bin ton olarak tespit edildi.

Toplam avlanabilir ölçüleri, bölgesel farklılıklar, av araçları ve avlanma kapasiteleri göz önüne alınarak dal paydaşlarıyla yönetilecek. Bu uygulama, kontrol ve izleme sistemleriyle desteklenerek halkın sağlam ve sağlıklı besine ulaşmasına katkı sağlanması hedefleniyor.

Bildirimler, 1 Eylül’de yürürlüğe girecek.

KAYNAK: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir