‘Burger’ kararı! Yumurta ve ete düzenleme geliyor

MELTEM GÜNEŞ – Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenirliği için yumurta ve et eserlerine yönelik yeni düzenlemeler hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bu kapsamda yumurtada Avrupa standardının yakalanması ve israfın önlenmesi ön plana çıkarken, Et Tebliği’ne “Burger” tarifinin eklenmesiyle, burgerin üretim hali de belirlenmiş olacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı Besin ve Kontrol Genel Müdürlüğü, besin güvenilirliği, tüketicinin menfaatlerinin korunması ve haksız rekabetin önlenmesi gayesiyle Türk Besin Kodeksi “Et, Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Eserleri Tebliği” ile “Yumurta Tebliği”nde güncelleme yapmaya hazırlanıyor. Görüşe açılan bildirim taslağı ile raf ömrüne ait, AB’nin Hayvansal Besinlerin Özel Hijyen Kurallarına Ait Avrupa Parlamentosu ve Kurul Tüzüğündeki, “A sınıfı yumurtanın tüketiciye ulaştırılma müddeti yumurtlama tarihinden itibaren 28 gün olur” tabirleri doğrultusunda düzenleme yapılıyor. Tekrar AB’nin Yumurta Pazarlama Standartlarına Ait Kurul Tüzüğündeki; “A sınıfı yumurtalar, yumurtlamadan sonraki 10 gün içinde sınıflandırılmalı, işaretlenmeli ve paketlenmeli, yumurtlamadan sonraki 10 gün içinde işaretlenmeyen A sınıfı yumurtalar B sınıfı yumurta olarak değerlendirilir” kuralı da bildirimde yer alıyor. “Son Tüketim Tarihi” ibaresi ise, AB’de de olduğu üzere “Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi” olarak revize ediliyor.

Et Tebliği’ne ise yeni eser tarifleri eklenecek, tariflerin daha anlaşılır hale gelmesi sağlanacak. Örneğin bildirime birinci defa “burger”, “kanatlı burger” tarifi eklenerek, üretim hali belirleniyor. Taslağa nazaran burger, “Kıyılmış büyükbaş yahut küçükbaş hayvan karkas etlerinin biri yahut birkaçının karışımına, büyükbaş ve/veya küçükbaş hayvanların yağları, lezzet vericiler ile öbür besin bileşenlerinden biri yahut birkaçı ek edilerek çeşitli hallerde hazırlanan pişirilmeye hazır kırmızı yahut kanatlı et karışımını yahut pişirilmiş et ürününü” tabir edecek.

ETTE YENİ TANIMLAR

Kanatlı eti döneri ve kanatlı eti karışımlarının yağ ölçüsünün ise yüzde 20’den yüzde 15’e düşürülmesi öngörülüyor. Isıl süreç görmüş kanatlı sucuk için belirlenen kalsiyum limitinin de yapılan çalışmalar doğrultusunda revize edilmesi planlanıyor. Bakanlık, ilgililerden ve kamuoyundan gelen görüşleri kıymetlendirerek taslağa son halini verecek.

TARİHLER NEYİ ANLATIYOR?

İnsan sıhhati, besin güvenliği ve besin kalitesi için tüketicinin “Son Tüketim Tarihi (STT)” ve “Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT)” kavramlarını ve farklarını bilmesi değerli. Bakanlığın Besin Etiketlerinde Raf Ömrü Bilgisinin Belirlenmesi ve Belirtilmesi Hakkında Kılavuz’unda STT’si geçen besinin, koku, tat, görünüş üzere duyusal özelliklerinde değişiklik olmasa bile tüketilmemesi gerektiği uyarısı yer aldı. TETT’nin ise besinin etiketi üzerinde belirtilen şartlara uygun formda koruma edildiğinde, kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösterdiği aktarılarak, TETT’si geçen besinin görünüşü, kokusu, tadı olağan olması şartıyla tüketiminde bir sakınca olmayacağı belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir