İçi kahverengiye dönen elmalara son! Bu karışıma batırmak yetiyor, tadı hiç bozulmuyor

Elmaların kahverengiye dönmesi, polifenol oksidaz (PPO) ismi verilen bir enzimle başlar. Elma dilimlendiğinde, bu enzim oksijenle temas ederek kahverengi pigmentlerin oluşumuna neden olur. Fakat birkaç küçük adımla bu oksidasyon sürecini yavaşlatabilir yahut büsbütün durdurabilirsiniz. İşte elma dilimlerinin uzun mühlet taze ve parlak kalmasını sağlayacak pratik ve kolay usuller.

TUZLU SU YÖNTEMİ

Elma dilimlerinin kahverengiye dönmesini önlemek için en tesirli ve yaygın formüllerden biri tuzlu sudur. Yarım çay kaşığı tuzu bir bardak ılık suda eritin ve elma dilimlerini bu karışımda yaklaşık 10 dakika bekletin. Sonrasında elma dilimlerini durulayarak buzdolabında saklayabilirsiniz. Bu formül, elmaları üç güne kadar taze meblağ.

LİMON SUYU

Doğal asit kaynağı limon suyu, oksidasyonu yavaşlatarak elma dilimlerinin kararmasını pürüzler. Elma dilimlerini limon suyuna batırabilir yahut üzerine birkaç damla limon suyu sıkarak tazeliklerini koruyabilirsiniz. Limonun keskin tadı kimileri için rahatsız edici olabilir, fakat çok hafif bir tat bırakıyor olsa da dilimlerin taze görünümünü müdafaasına yardımcı olur.

MADEN SUYU

Maden suyu da elma dilimlerinin kahverengiye dönmesini önlemenin tesirli bir yoludur. Elma dilimlerini maden suyunda birkaç dakika beklettikten sonra süzün. Maden suyundaki karbonatlı yapı, elmaların oksidasyonunu yavaşlatır ve doğal tadını bozmadan taze kalmalarını sağlar.

BALLI SU

Bal, elma dilimlerini müdafaanın doğal ve lezzetli bir yoludur. Bir tatlı kaşığı balı bir bardak suyla karıştırın ve elma dilimlerini bu karışıma batırın. Bal, antioksidan tesiri sayesinde elmaların kararmasını geciktirir ve tatlı bir aroma katar.

ELMA DİLİMLERİNİ SİRKE İLE YIKAMAK

Sirkenin asidik bir yapıya sahiptir, bu sayede dilimlenmiş elmalarda başlayacak olan oksidasyon sürecini yavaşlatabilir. Elma dilimlerini bir bardak suya ekleyeceğiniz bir yemek kaşığı sirkeyle yıkayıp sonrasında durulayabilirsiniz. Sirke keskin aromalı bir eserdir, bu nedenle dikkatli kullanmakta yarar var ama hayli tesirli bir formüldür.

HAVA GEÇİRMEZ KAPLARDA SAKLAMA

Oksijen, elmaların kararmasına neden olan ana faktördür. Bu yüzden dilimlediğiniz elmaları hava geçirmez bir kapta saklayarak oksijenle temasını minimuma indirebilirsiniz. Bu sayede dilimlerin tazeliğini koruyarak daha uzun mühlet tüketilebilir olmasını sağlayabilirsiniz.

SOĞUK SU YÖNTEMİ

Elma dilimlerini kısa müddetliğine taze tutmak için kolay lakin tesirli yollardan biri ise soğuk suda bekletmektir. Dilimleri soğuk su dolu bir kaba koyarak birkaç saat boyunca tazeliklerini koruyabilirsiniz. Bilhassa, öbür meyveleri hazırlarken elma dilimlerini bu halde koruma etmek epey pratik bir tahlil olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir