Mersin’de tropikal ejder meyvesinde hasat dönemi

Akdeniz iklimi nedeniyle bir çok tropikal eserin üretildiği Mersin’de ejder meyvesi de dikkat çekiyor. Türkiye genelinde bin 200, Mersin genelinde 150 dönüm toprakta üretimi yapılan ejder meyvesi iç piyasanın yanı sıra ihracata da gidiyor. Kentte 7 yıl evvel örtü altında üretimine başlanan meyveler, kilogramı 120-130 TL’den alıcı buluyor. Rusya ve Almanya başta olmak üzere, Hollanda, Bulgaristan, Irak ve Dubai üzere ülkeler ihraç edilen meyveler sabahın erken saatlerinde tarım personelleri tarafından toplanarak sandıklara istifleniyor. Ejder meyvesinin dönümünden bahçenin bakımı ve iklim kaidelerine nazaran 3 tona kadar eser hasat ediliyor.

Silifke’de birinci olarak Çeltikçi Mahallesinde 3 dönüm örtü altı ejder meyvesi bahçesini kurduğunu belirten Üretici Feza Önal, “7 Yıldır ejder meyvesi üretimi yapıyorum. Silifke’de 3 dönümle başladığımız ejder meyvesi üretiminde 35 dönüme ulaştık. Elimizden geldiğinde kaliteli ve organik bir eser yetiştirmeye çalışıyoruz. Zira müşterilerimizde bunu tercih ediyor. Üretimden memnunuz. Gitgide de potansiyelimiz ve rekoltemiz yükseliyor. Alıcı konusunda çok büyük sorun yaşamıyoruz. Eserimizi kaliteli ürettiğimiz vakit direk ihracatçılara veriyoruz. İkinci malları ise iç piyasaya sürüyoruz” dedi.

GENELDE KIRMIZILAR İÇ PİYASAYA, BEYAZLAR İHRACATA GİDİYOR

Kırmızı ve beyaz olmak üzere iki çeşit meyve ürettiklerini söz eden Önal, “Kırmızı ejder meyvesi biraz erken olgunlaşıyor ve daha çok iç piyasaya hükmediyor. Daha sonra beyaz serileri geliyor. Onları da daha çok ihracata gönderiyoruz. Eserin hasat periyodu Ağustos ayında başlıyor ve Kasım ayı sonuna kadar devam ediyor. Şuanda piyasada 120 TL’den alıcı buluyor lakin beklentimiz 150-160 lira. Dönümünden 2 yaşından sonra 500 kilodan başlayıp 3 tona kadar meyve çıkabiliyor. Ejder meyvesinin ağacı kaktüsgillerden olup, âlâ bakıldığı vakit 25 ile 35 yıl ortasında meyve verebiliyor” diye konuştu.

Ejder meyvesinin Türkiye’de denenmesinin 12 yıl öncesine dayandığına dikkat çeken Önal, 6-7 yıldır ülke genelinde çoğaldıklarını ve ticari mana kazanmaya başladıklarını kaydetti.

Öğretmenlikten emekli olduktan sonra kurduğu örtü altında ejder meyvesi ürettiğini aktaran Taner Yılmaz ise “3. yılımızda eserimiz çok bol. Fiyatlarımız da birinci sınıf eserler 12-130 liradan başlıyor. Günümüz kurallarında fiyatlarımız birinci 2 seneye nazaran çok düşük. Daha da arttırılması için uğraşıyoruz. 2 dönümlük seramdan bu yıl dönüm başına 3 ton eser hasat etmeyi düşünüyorum. Bu meyvenin ağacına yeterli bakarsan 25-35 yıl ortası ömrü oluyor. Yeterli bakarsak her yıl eserimiz beklide katlayarak artacak” sözlerini kullandı.

KAYNAK: İHA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir